Blog

Meer Belgen verwerpen erfenis: hoe je schulden beperken?

46.000. Dat zijn het aantal Belgen die de voorbije twaalf maanden een erfenis hebben verworpen zodat ze niet met de schulden van de overledene zitten opgezadeld.
6 septembre 2021

Enquête: De Belgen en hun nalatenschap (2021)

Als Belgisch platform gespecialiseerd in opvolging wilde Legacio de Belgen vragen naar hun persoonlijke ervaringen en kennis over opvolging: zijn ze voorbereid? En wat denken ze van successierechten?
24 mars 2021

5 tips voor het beleggen van een erfenis

U heeft net een aanzienlijke som geërfd en wilt het graag laten renderen, maar hoe? Volg onze 5 tips om om uw erfenis op de juiste manier te investeren.
26 avril 2022

Het overlevingspensioen en de overgangsuitkering

Het overlevingspensioen en de overgangsuitkering zijn sociale uitkeringen die onder bepaalde voorwaarden uitbetaald worden aan de echtgenoot van de overledene.
17 janvier 2023

Een deel van uw erfenis nalaten buiten de rechte lijn

In België, successierechten buiten de rechte lijn liggen behoorlijk hoog. Twee mechanismen bestaan om deze kosten te beperken: het duolegaat en de vriendenerfenis.
6 mars 2023

Uw nalatenschapskantoren Legacio en MyMorpheus fuseren!

Enkele weken geleden hebben Legacio en MyMorpheus besloten om hun activiteiten en teams te fuseren om het grootste 'nalatenschapskantoor' van België te worden
5 avril 2023

Capital Panache: onze creatieve partner die het verschil maakt

Capital Panache is het grafisch partnerbureau van Legacio, dat ons hele grafische handvest, onze illustraties en nog veel meer heeft geproduceerd en dat we graag willen eren.
29 août 2023

De akte van erfopvolging voor onroerende goederen: de grijze kaart van onroerende goederen bij een nalatenschap

Het gebeurt vaak dat in het doolhof van procedures voor een nalatenschap de akte van erfopvolging voor onroerende goederen verwaarloosd of slecht begrepen wordt. Toch kan die verklaring van cruciaal belang zijn voor tal van erfgenamen.
29 août 2023

L’Ouvroir: de gouden partner die zich in allerlei bochten ‘plooit’

L’Ouvroir is een een maatwerkbedrijf in hartje Brussel en een gouden partner van Legacio die een sleutelrol heeft gespeeld in de uitwerking van ons project van de ‘gele mappen’.
25 septembre 2023

De impact van het huwelijksvermogensstelsel op de nalatenschap van een echtgenoot

De keuze van een huwelijksvermogensstelsel kan gedurende het leven van de echtgenoten gewijzigd worden en heeft gevolgen op heel lange termijn. Het huwelijks- en erfrecht zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Ontdek de implicaties in dit artikel van Legacio.
26 octobre 2023

De erfrechtelijke reserve

Het begrip "reserve" in het kader van een nalatenschap en de verdeling van een erfenis is niet altijd goed bekend. Wie heeft recht op wat? Waarom en hoe? Wat gebeurt er als een van de reservataire erfgenamen zich benadeeld voelt? Kunnen we echt doen wat we willen met ons vermogen? Legacio bekijkt deze verschillende vragen.
12 novembre 2023

Onze gidsen

Ontdek onze gidsen opgesteld door onze nalatenschapsexperten.

Bereid uw testament voor

Hier vindt u alles dat u moet weten over het opstellen van uw testament en het beschermen van uw dierbaren. Ontdek alles wat u moet weten over het holografisch testament.

Beheer van de nalatenschap

Het afhandelen van de verschillende erfenisprocedures na een overlijden is geen gemakkelijke taak. Lees ons advies over de nalatenschap in België voor 2021.